07 června, 2014

Domácí jogurt


 • 1 l čerstvého mléka (nejlépe z automatu)
• 200 g probiotického jogurtu (Selský)
• termoska

- pokud máte mléko u automatu, dejte ho převařit (návod na automatu - zahřejeme na cca 72 °C po dobu minimálně 15 sekund - mléko ochladíme). Až bude mít mléko teplotu okolo 40 - 50 °C (poznáte tak, že v něj udržíte prst, ale ne příliš dlouho), přidejte jogurt a dobře promíchejte.
- termosku vypláchněte vroucí vodou, do čisté a teplé termosky nalijte mléko a uzavřete
- nechce zrát 10- 12 hodin

V případě, že v jogurtu bude syrovátka, přefiltrujte jogurt přes látku (nejlépe uvařte látku do výšky a nechce filtrovat pod svojí vahou). Já filtrovala asi 15 minut. Ze syrovátky můžete udělat domácí chléb.


Z 1 l mléka a 200 g jogurtu je cca 450 g domácího jogurtu. Pro větší výtěžnost přidejte 2 kelímky probiotického jogurtu.

Žádné komentáře:

Okomentovat